Mastenbouwers sinds 1889

Mastenmakerij D. Van der Neut werd in al in 1889 opgericht in Alphen aan de Rijn door Dirk van der Neut en produceerde oorspronkelijk massief houten masten, gieken, blokken en rondhouten voor zeilende vrachtvaarders.

Door de invoering van stalen rondhouten in de jaren ’20 stagneerde de productie van massieve rondhouten en is Van der Neut zich gaan specialiseren in het verlijmen van holle masten en rondhouten voor de jachtbouw en in de productie van vlaggenmasten.

Niet alleen jachten en beroepsschepen werden door Van der Neut voorzien van rondhouten, ook voor open zeilboten werden talloze masten gebouwd. Zo voeren de Nederlandse Draken in de jaren ’40 al met Van der Neut masten rond, en ook de eerste Pampussen werden in 1958 al voorzien van onze masten.

Met de introductie van aluminium als bouwmateriaal en de opkomst van polyester productiejachten heeft Van der Neut zich geprofileerd als Nederlandse pionier op gebied van aluminium mastenbouw. Profielen werden aangeleverd van Nedal uit Vianen, vervolgens voorbewerkt, getemperd (kunstmatig verouderd, dit bevordert de stijfheid van het profiel) en in kleur geanodiseerd.

Vooraanstaande Nederlandse jachtbouwers als Victoire, Conyplex (Contest jachten) en Zaadnoordijk (Compromis jachten) hebben jarenlang gebruik gemaakt van deze oerdegelijke en karakteristieke masten.

In de jaren ’80 is Van der Neut tevens importeur van Isomat en Francespar geworden. Deze beide merken zijn later gefuseerd tot het huidige Sparcraft, de meest toonaangevende Franse mastenbouwer van de afgelopen decennia.

Helaas had de crisis in deze jaren zijn weerslag op Van der Neut: in 1994 werd faillissement aangevraagd. Een doorstart volgde en de afdelingen jachtmasten en vlaggenmasten werden opgesplitst. De jachtmasten verhuisden naar Middelharnis en de familienaam Van der Neut werd vervangen door het meer tijdloze Neutmast BV.

Sinds 1994 is Neutmast BV gevestigd aan de Westhavendijk in Middelharnis, net buiten de stad en aan doorgaand vaarwater. Nog steeds is Neutmast importeur van Sparcraft masten, daarnaast worden ook nog steeds eigen profielen geproduceerd.

In onze mastenmakerij wordt het vakmanschap van weleer gecombineerd met de technieken van nu. Neutmast BV: een naam die staat voor kwaliteit, ervaring en vakmanschap!