Sparcraft Aluminium

2.2.1-3 (2)

Sparcraft is ontstaan uit de merken France Spar en Isomat, twee Franse toonaangevende mastenbouwers. Met productie vestigingen in La Rochelle en St. Vaast is Sparcraft de grootste aluminium mastenbouwer van Frankrijk en één van de grootste aluminium mastproducenten ter wereld.

Neutmast BV is zowel Nederlands importeur als licentie bouwer van Sparcraft masten.

Sparcraft masten onderscheiden zich door een zeer stijve profielsectie gecombineerd met degelijk standaard beslag. De laswerkzaamheden worden in eigen huis uitgevoerd door specialisten, ook het anodiseren gebeurt binnen het eigen bedrijf. Daardoor kan Sparcraft naast standaard producten ook volledig custom gebouwde profielen leveren.

Voor verschillende doeleinden zijn verschillende profielen ontwikkeld:

Performance

De Performance range is ontwikkeld voor zowel de racer als de cruiser en combineert optimale traagheidsmomenten met duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.

Deze profielen worden gebruikt op veel werfgebouwde schepen, onder andere van Beneteau, Jeanneau, Grand Soleil, Dufour, Hanse etc.

Sparcraft masten behoren tot de stijfste en lichtste aluminium masten en zijn daardoor zeer geschikt voor racen op  het hoogste niveau.

One Design

Deze masten worden speciaal gebouwd voor eenheidsklassen als Etchells, J22, J24, Beneteau 25, J105, Figaro etc.

Sparcraft weet als geen ander conform de class rules te bouwen en een constante kwaliteit te waarborgen.

Grand Prix

Waar andere aluminium bouwers ophouden gaat Sparcraft door met de Grand Prix range: aluminium geëxtrudeerde mastprofielen voor schepen tot 100 voet, volledig in eigen huis ontworpen en voorzien van custom beslagen.

Deze masten worden in nauwe samenwerking met de jachtontwerpers gebouwd en worden voorafgaand aan productie volledig geanalyseerd. Door middel van Finite Element Analyse worden zowel de statische als dynamische belastingen op de tuigage berekend, waarna de perfecte set-up wordt gekozen.

Uiteraard worden alle gewenste superyacht gadgets niet vergeten: haven verlichting, custom antenne brackets, ingelaste schijfhuizen, tankontluchtingen, mast jack systemen etc. behoren tot de standaard mogelijkheden.

Furling

Gemak dient de mens. Daarom heeft Sparcraft een volledig programma in-mast-furlingmasten, zowel handmatig als elektrisch / hydraulisch bediend. De mastsecties zijn qua maatvoering afgestemd op de Performance secties en kunnen daardoor probleemloos een bestaande conventionele mast vervangen.

Standaard worden de furling masten voorzien van een manuele aandrijving d.m.v. een wormwiel constructie. Dit garandeert probleemloos inrollen zonder kans op vastlopen.

Daarnaast kan worden gekozen voor een elektrische of een hydraulische aandrijving. Deze wordt volledig geïntegreerd in de mast en maakt ‘push button sailing’ mogelijk.

Sparcraft bouwt furling mastprofielen voor schepen tot 90 voet en is hiermee de enige mastenbouwer ter wereld die geëxtrudeerde aluminium mastsecties in deze grootte kan leveren.

Gieken

Standaard of custom, cruising of racing, Sparcraft levert de juiste giek voor ieder schip:

standaard

De standaard gieken zijn voorzien van eindbeslagen aan beide zijden met daarin schijven en eventueel een stoppervoorziening voor de reeflijnen en onderlijkstrekker. De beslagen voor grootschoot, neerhouder en reefbeugels schuiven in een rail aan de onderzijde en kunnen op iedere gewenste positie gefixeerd worden.

racing

Racers kunnen uit de voeten met de Max Depth Boom: speciaal ontwikkeld voor optimale verticale stijfheid en een zo groot mogelijk eindplaat effect. Dit alles uiteraard zo licht mogelijk uitgevoerd.

Canoe

Moet het nog mooier? Dat kan met de Canoe boom: een custom giek die aan de bovenzijde zo breed is dat deze het zeil perfect opvangt als dit gestreken wordt. De elegante lijnen gecombineerd met de enorme stijfheid in dit type giek maken ‘m uitermate geschikt voor de grote cruisers en de klassieke schoonheden.